måndag 2 januari 2012

Man Plus av Frederik Pohl

Efter att ha läst Gateway kunde jag inte låta bli att lägga vantarna på Man Plus, som även den är skriven kring mitten av sjuttiotalet, av en Pohl som såvitt jag förstått tydligen var i toppform vid den tiden. Av allt att döma är han fortfarande, vid en ålder av 92 år, en aktiv skribent. Han skrev en roman förra året och uppdaterar sin blogg regelbundet.




I en nära framtid där människans existens hotas av hunger, krig och kaos strävar en grupp nordamerikanska vetenskapsmän för att skapa en människa som kan leva på Mars, dels för att ena folket i strävan mot ett högre mål, dels för att statisktiska beräkningar påvisar att jorden inte längre är säker. Målet är att skapa den perfekta hybriden mellan människa och maskin och att säkert landsätta denna på Mars för att visa att vår grannplanet erbjuder räddning.

Roger Torraway, namnkunnig astronaut, blir den människa som genom smärtsamma operationer, konditionering och träning förvandlas till den monstruösa varelse som behövs för att vinna Mars. Boken följer hans allt annat än oproblematiska väg dit, de kval det innebär att förvandlas till något synbarligen helt omänskligt, att vara ett politiskt verktyg, att vara gift, att vara otillräcklig... Och slutligen knyts det hela ihop på ett oerhört snyggt vis. Maken till nerdgasm har jag sällan upplevt.

Snyggt, enkelt och direkt skrivet. Jordnära i allmänhet, svävande ibland, filosofiskt ibland. Men Pohl tar sig inget vatten över huvudet vad gäller det vetenskapliga. Detta är sf man tar på högsta allvar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar